
Αλεξία Κουκκουλλή
Δικηγόρος LL.M., MPhil, IALS Arb, MBA, HLS - Γενική Γραμματέας Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. - Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών
Η σημασία συμμετοχής όλων των μερών στην ΥΑΣ σε μία αστική διαφορά
Με την υπαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των αστικών διαφορών στην ΥΑΣ, γίνεται αντιληπτή η πρόθεση του νομοθέτη να καταστήσει τη μεγάλη μερίδα όσων προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κοινωνούς της δυνατότητας εναλλακτικής επίλυσης της διαφοράς τους μέσω της διαμεσολάβησης. Είναι κοινός τόπος ότι η επίλυση των διαφορών στις δικαστικές αίθουσες είναι οδυνηρά χρονοβόρα, δαπανηρή και σε κάθε περίπτωση θα επιφέρει, για τουλάχιστον ένα εκ των μερών, μη επιθυμητό αποτέλεσμα. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς την σημασία της συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων μερών στην ΥΑΣ, έτσι ώστε να υπάρξει, τουλάχιστον, η επαφή με τον θεσμό και να καταστεί γνωστή η υφιστάμενη δυνατότητα.
Έτσι, με την καθοδήγηση του ουδέτερου τρίτου, του διαμεσολαβητή και την ασφάλεια συγχρόνως του νομικού τους παραστάτη, δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης ως προς την διαδικασία, τις μεθόδους και τα αποτελέσματά της και το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε ένα αποτέλεσμα όπου τα ίδια τα μέρη θα έχουν αποφασίσει ότι ικανοποιεί τα συμφέροντά τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί η προβλεπόμενη δυνατότητα του δικαστηρίου να επιβάλλει στο μέρος που δεν θα προσέλθει στην ΥΑΣ χρηματική ποινή καθώς και να του καταλογίσει τη σχετική δαπάνη.

Σταυρούλα Μοσχίδου
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβητής & Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών
Ποια τα οφέλη υπαγωγής μιας αστικής διαφοράς σε διαμεσολάβηση;
Έχοντας όλοι την κοινή γνώση πόσο χρονοβόρα και επίπονη, σε επίπεδο ανάλωσης χρημάτων, αλλά και ψυχικών αποθεμάτων, μπορεί να αποβεί μια δικαστική διαμάχη, εξαίρεται προεχόντως το όφελος της εξοικονόμησης χρόνου και δαπάνης, καθώς σε όλες τις συνδεόμενες με τη διαμεσολάβηση διαδικασίες προβλέπονται εξαιρετικά σύντομα χρονικά διαστήματα και χαμηλότερο κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια διαδικασία διαμεσολάβησης μπορεί να καταλήξει στην απόκτηση τίτλου εκτελεστού σε διάστημα ουσιωδώς μικρότερο απ’ όσο απαιτείται σήμερα μόνο για τον ορισμό σχετικής δικασίμου για την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό!
Εξίσου μεγάλης σημασίας, όμως, είναι η φύση μιας τέτοιας διαδικασίας, που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, γιατί παρέχεται η δυνατότητας στα μέρη να εκφράσουν τις θέσεις τους, να συζητήσουν «ανοιχτά» τα πλεονεκτήματα και αδυναμίες της κάθε πλευράς, να εστιάσουν στα συμφέροντά τους, να απαγκιστρωθούν από αγκυλώσεις και να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται και η μείζονος σημασίας παράμετρος ότι τα μέρη τερματίζουν την αντιδικία, διατηρούν και βελτιώνουν περαιτέρω τη σχέση τους.

Έλενα Κολτσάκη
Διδάκτωρ Νομικής, Διαμεσολαβήτρια & Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών
Πώς μια αστική διαφορά υπάγεται σε διαδικασία διαμεσολάβησης;
Με το Ν.4640/2019 εισάγεται μια τομή στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών με διαμεσολάβηση κυρίως λόγω της εισαγωγής μιας μορφής υποχρεωτικότητας σε ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων καθημερινών διαφορών. Με βάση το νέο νόμο μια αστική (όπως και μια εμπορική) διαφορά μπορεί να επιλυθεί με διαμεσολάβηση είτε γιατί τα μέρη προσέφυγαν σε αυτήν με τη θέλησή τους (εκούσια προσφυγή & ρήτρα διαμεσολάβησης) είτε γιατί αποδέχθηκαν σχετική πρόσκληση από το δικαστήριο είτε γιατί την επέλεξαν κατόπιν της υποχρεωτικής συμμετοχής τους σε μια αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης (ΥΑΣ – προσφυγή βάσει διάταξης νόμου). Η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι απλή και εύκολη. Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δύναται να απευθυνθεί σε έναν διαμεσολαβητή εγγεγραμμένο στο Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Συνήθως ο διαμεσολαβητής προσκαλεί την άλλη πλευρά και εφόσον αυτή αποδεχθεί, ορίζεται τόπος και χρόνος διαμεσολάβησης. Η διαδικασία διαρκεί λίγες ώρες ή μέρες ανάλογα με τη φύση της διαφοράς και τα μέρη συμμετέχουν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) με τους δικηγόρους τους. Η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας οδηγεί σε πρακτικό επιτυχίας, το οποίο εφόσον κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο αποτελεί τίτλο εκτελεστό, ισοδύναμο μιας δικαστικής απόφασης. Στην περίπτωση που η διαφορά εμπίπτει στις υποθέσεις εκείνες για τις οποίες ισχύει η συμμετοχή σε ΥΑΣ (οικογενειακές διαφορές, διαφορές άνω των 30.000€ που εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία και υπάγονται στην καθ ύλην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου και του Πολυμελούς) ο διορισμός του διαμεσολαβητή μπορεί να γίνει και με αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο διαμεσολαβητής που θα χειριστεί την υπόθεση είναι ειδικά εκπαιδευμένος και ουδέτερος σε σχέση με τα μέρη και τη διαφορά. Η υποχρεωτική αρχική συνεδρία προσφέρει έναν σύντομο δρόμο από τον οποίο θα περάσουν χιλιάδες υποθέσεις. Στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει μια διασταύρωση η οποία δείχνει διαμεσολάβηση ή δικαστήρια. Η απόφαση ανήκει πάντα στα μέρη.

Παναγιώτης Χ. Πορφύρης
Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγο - Διαπιστευμένος Διαμεσολοβητής Του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Ποιες είναι οι έννομες συνέπειες μιας επιτυχούς διαμεσολάβηση σε αστική διαφορά.
Το νομικό πλαίσιο που καλύπτει την διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις προβλέπεται από το νόμο 4640/2019. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό σε περίπτωση που τα μέρη αχθούν σε συμφωνία κατόπιν σειράς συζητήσεων και αναλύσεων της υπόθεσης μέσα από συνεδρίες που έχουν λάβει χώρα, ακολουθεί το στάδιο της τελικής συνεδρίας, όπου και συντάσσεται το πρακτικό διαμεσολάβησης. Το πρακτικό αυτό περιέχει τα στοιχεία των μερών και όλων όσων επί πλέον έλαβαν μέρος σε αυτήν, τα στοιχεία του διαμεσολαβητή, τον τόπο και την ημερομηνία της διαμεσολάβησης, τον τρόπο με τον οποίον προσέφυγαν τα μέρη στον θεσμό αυτό και βέβαια την συμφωνία στην οποία καταλήξανε τα μέρη.
Μετά την υπογραφή του πρακτικού αυτού (μόνο από τον διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους) κάθε μέρος δικαιούται να καταθέσει την συμφωνία στο αρμόδιο δικαστήριο, με την καταβολή παραβόλου 50,00 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται ότι η άσκηση αγωγής για την ίδια υπόθεση είναι απαράδεκτη, ενώ η τυχόν δίκη που εκκρεμεί καταργείται. Το άνω πρακτικό που κατατίθεται αν το θελήσει κάποιο από τα μέρη ως ανωτέρω εξειδικεύθηκε, αποτελεί τίτλο εκτελεστό και εκδίδεται απόγραφο από το οικείο Δικαστήριο. Σημειώνω ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική η εκτελεστότητα της συμφωνίας λόγω της διαμεσολάβησης.
Αναζητήστε Διαμεσολαβητές
που εξειδικεύονται στις Αστικές Διαφορές